יוזמות מיוחדות, ערבות בין זוגות וותיקים וצעירים, שיתופי פעולה עם מערכות חינוך ובריאות
פעולות נרחבות שיוצרות סביבה, חברה ותרבות בריאה יותר
התוכנית קמה במטרה להגביר את הנוכחות ההורית בתא המשפחתי, להזהיר מפני פגיעות בתוך המשפחה והעלאת הסכנות למודעות הציבור. במקביל ל"סור מרע" התוכנית מתמקדת גם ביצירת נורמה משפחתית-חברתית חיובית ובריאה.
שיטת העבודה:
בשנת תש"פ השתתפו בסדרת "הורות בסלון" למעלה מ 250 זוגות הורים. יום שלם בנושא מוגנות ברשת נערך במקביל גם להורים וגם לבנים המתבגרים שלהם, והתקיימה הרצאה פתוחה
בקיץ לתושבי העיר והמועצה כולה. בשנה תשפ"א, בעקבות הקורונה הוקם מוקד סיוע טלפוני להורים שנתן מענה מיידי ללא תשלום לכל המעוניין.
מיזם בארבע עיניים הוא מודל חברתי של ערבות הדדית בין זוגות וותיקים לזוגות צעירים באופן שבו כולם מרוויחים.
בשלב הראשון המרכז מאתר זוגות וותיקים ומגבש אותם לקבוצת הכשרה בה הם מקבלים, בסדרת מפגשים עם מנחים מקצועיים, את כל המידע והכלים שהם קודם כל להעשרה וחיזוק של
הקשר של בני הזוג הוותיקים מתוך יעד ברור של העברת המתנה הזאת לזוג צעיר.
בשלב השני הזוגות הוותיקים "מאמצים" זוג צעיר אותו הם מלווים ומעבירים את המתנה שהם עצמם קיבלו, כמובן עם האופי והשפה הייחודיים שלהם.
גם בשלב זה המרכז מעורב ברמת איתור הזוגות הצעירים, מציאת התאמה בין הזוג מלווה לזוג המקבל את הליווי, תמיכה ומענה לכל שאלה שעולה בתהליך הליווי.
במבחן התוצאה בשנה האחרונה 13 זוגות וותיקים סיימו בהצלחה את ההכשרה, ו-18 זוגות צעירים קיבלו ליווי מ"זוג בוגר". חלק מהקשרים הללו ממשיכים גם היום, הרבה מעבר למסגרת התוכנית.
לאור ההצלחה הגדולה אנו מחכים בציפייה לפתוח עוד קבוצות של "בארבע עיניים" בקרוב.
מטרת התוכנית להיות כתובת לכל ההורים באשר הם המחפשים ייעוץ, התמקצעות ורענון בכישורי ההורות שלהם. וזאת באמצעות מפגשי תושבים מאוכלוסיות שונות בעיר ובעמק סביב המכנה המשותף של הורות. ב"אוכלוסיות שונות" אנו מתכוונים במלוא מובן המילה לכלל ההורים, כגון: הורים גרושים, משפחות חד-הוריות, הורים בעלי מוגבלויות, הורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים ועוד.
אנו משקיעים את מירב המאמצים ושיתופי הפעולה ליצירת תכנים ומרחבים מותאמים לכלל ההורים.
במסגרת התוכנית מרכז חיבורים לזוגיות ומשפחה מפיק סדנאות והרצאות חד-פעמיות ובמקביל גם סדרות מפגשים להשפעה חיובית ארוכת-טווח.
בשנה האחרונה השתתפו כ-200 הורים וכ-350 ילדים בפעילויות הורה-ילד.
"אחד האתגרים המשמעותיים בגיל ההתבגרות בעידן הנוכחי הוא תחום המיניות. התלמידים נחשפים כבר בגיל מוקדם לתכנים שלעיתים קרובות הם אינם מסוגלים 'לעכל' ולעבד אותם. אט אט נוצרת דיכוטומיה בין העולם הנורמטיבי והבריא, בו הם יכולים לשתף את המבוגרים, לבין העולם המאיים והמיני בו הם מצויים לבדם."
אביה ויינברג,
רכז הפרוייקט, מנחה השתלמויות מחנכים ומדריכי נוער בנושאי מיניות בריאה ומניעת פגיעות מיניות, מוסמך להעברת סדנאות למניעת תקיפה מינית בבתי ספר יסודיים על ידי מרכז הסיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית בירושלים. בעבר אחראי על חינוך למיניות בריאה ברשת אמי"ת
במסגרת פרוייקט זה צוות המטפלים המקצועי שלנו יוצא לסדרת מפגשים עם בני-הנוער בתוך הכיתות, בשיתוף פעולה עם הצוות החינוכי ואף עם ההורים.
כל מפגש הוא סדנה המתבססת של שיח המערב את הילדים ומאפשר להם 'להביא את עצמם' ללא ייפוי וזיוף. חלקים מהסדנה נערכים באמצעות הרצאה תוך שאילת שאלות ושיתוף התלמידים. התכנים בסדנה מועברים באמצעים מתודיים מגוונים, החל משימוש בהקרנת פרסומות וקטעי מדיה, ועד לשימוש בדרמה, בכתיבה ובפעילויות מעולם הODT – כל אלו כשערים ושיקופים דרכם ניתן להיכנס אל הנפש פנימה.
מטרת הסדנאות הינה לעסוק בעדינות אך בגלוי בתכנים הרגישים הקשורים למיניות, ללמוד שפה ומושגים בהם ניתן לדבר בצורה בריאה על מיניות, ובכך לנסות ולהכניס את עולם המיניות אל תוך התחום הבריא והמעצים.
המיזם פועל נכון להיום בארבעת התיכונים בעיר בית שאן בפיילוט שעתיד להתרחב לכל הצפון ובעתיד הרחוק לכל רחבי הארץ.
הפרוייקט בשיתוף המועצה המקומית, העירייה ועם הנציג העירוני של "עיר ללא אלימות" – משה יהודאי, המקדם מניעת אלימות במשפחה, חינוך מיניות בריאה ומניעת סמים ואלכוהול בעיר בית שאן.